22 Eylül 2012 Cumartesi

Film 24: The Flowers of War


Geling Yan'ın romanından uyarlanan film, Japonların Nanjing çıkarması sırasında Çin'de yaptıkları katliamları konu alıyor. Diğer savaş filmlerindeki gibi ordular tarafından yapılan planların, taaruzların ve muharebelerin anlatılması yerine, savaş sırasında Çin'deki bir kilisede yaşananlar üzerinden büyük resim gösterilmeye çalışılmıştır. 

Nanjing'deki bu kilisede, Çinli kız öğrenciler ve kilisenin ölen rahibinin yardımcısı olan bir çocuk vardır. Amerikalı bir cenaze levazımatçısının da yolu bu kiliseye düşünce, öğrenciler onu kendilerini Nanjing'ten çıkarması için ikna etmeye çalışırlar. Ancak o, Japon askerlerinin insafsızlığını bildiği için bu teklife pek sıcak bakmaz. Tam bu sırada, kiliseye bir de Çinli hayat kadınları sığınır. Onlar da Amerikalı'dan aynı şeyi talep ederler. Başta Çinli kızlar ile hayat kadınları arasında çekişmeler olsa da, Japon askerlerinin kiliseye saldırması ile birlikte, asıl düşmanın dışarıda olduğunu tekrar anımsarlar ve oradan kaçış planları için birlikte hareket etmeleri gerektiğini anlarlar. 



Filmin konusu kadar görsel anlatımı da olağanüstüydü. Görselliğin bu kadar iyi olmasında hayat kadınlarının güzelliği ve birbirinden renkli kıyafetlerinin etkisi fazla olsa da, yönetmen Yimou Zhang bir çatışma ya da bir bombalama sahnesinde bile renkleri ustalıkla kullanarak, diğer savaş filmlerine göre yine farklılık yaratmıştır.


Yimou Zhang'ın daha önce üç kez izlediğim ve en sevdiğim aşk filmleri arasında olan "House of Flying Daggers" filmi için yorumum: http://oceanlandtoo.blogspot.com/2011/01/film-4-house-of-flying-daggers-3kez.html

Hiç yorum yok :