Aslında büyük çoğunluğunu 2011 yılında okuduğum bu kitabı bitirmek 2012 yılında kısmet olunca, yeni yılın ilk kitabı olarak listeye girmiş oldu. Genel olarak yeni yıla nasıl girerseniz, o yılın o şekilde geçeceğine dair bir inanç vardır. Ben de buradan yola çıkarak "Demek ki 2012'de The Fountainhead gibi kitaplar okuyacağım" sonucuna varıyorum. Nitekim öyle de oluyor. Çünkü bu kitabı daha okurken, katıldığım bir toplantı odasındaki raflarda tesadüfen Ayn Rand'in "Atlas Struggled" kitabını gördüm ve bu kitaptan hemen sonra da ona başlamaya karar verdim. Üstelik Atlas Struggled'ın önsözünde Ayn Rand, The Faountainhead'in Atlas Struggled'ın öncüsü olduğundan bahsetmiş. Yani sıralama adına da bir sıkıntım olmayacak...
Gelelim The Fountainhead'e...
Bu kitabı keşfetmem ise internette kitabın başkahramanı Howard Roark hakkında bir yazı okumamla başladı. Daha doğrusu yazının hepsini okumadım. Çünkü yazının daha ilk satırlarında Howard için yazılanlar, onu merak etmem için yetti de arttı bile. Gerisini kendim okuyup, anlamaya karar verdim. Kitap her ne kadar bir roman olsa da okurken birşeylerin alttan alta empoze edildiğini daha doğrusu içten içe kitapta Howard karakteri üzerinden verilen hayata bakışa, yaklaşma eğilimi göstermeye başladığımı keşfettim. Sanki ne kadar Howardlaşırsam o kadar iyi ve ne kadar Peter Keating olursam o kadar kötü olacakmışım gibi hissetmeye başladım. Nitekim kitabı tamamlayıp, gerek kitap gerekse Ayn Rand hakkında daha fazla araştırma yapınca bu kitabı ve diğer kitapları ile birlikte Objektivizm felsefesi ile tanındığını öğrendim. O zaman taşlar bir nebze yerine oturdu.
Halen okumamış olan varsa hem güzel bir roman okumak adına hem de hayata bakışı tekrar sorgulamak ve belki de değiştirmek için iyi bir fırsat.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder