11 Mart 2012 Pazar

Belgesel 9: Extraordinary Women - Martha Gellhorn - 7/13

Martha Gellhorn (1908-1998) Amerikalı romancı, savaş muhabiri ve gazeteci
“Giderek insanların gerçekten çok, yalanları kabullenmeye hazır olduğunu farketmeye başladım”

Mezun olur olmaz gazeteci olarak meslek yaşamına başlayan Martha'nın en büyük hayali iyi bir roman yazarı olmaktı. Yabancı muhabir sıfatı ile gittiği Fransa'da United Press'te ilk işini almış ve oradaki gözlemlerini "What Mad Pursuit" kitabında anlatmıştır. Böylelikle mesleği olan gazetecilik ile hayali olan yazarlığı bir araya getirme şansını elde etmiştir.

Amerika'ya dönüşünün ardından Büyük Buhran ile ilgili yazmış olduğu rapor, o dönemin Amerika Başkanı'nın eşi olan Eleanor Roosevelt'in dikkatini çeker. Martha'yı Beyaz Saray'a davet ederek, çalışmalarına destek olmaya çalışır. Eleanor Roosevelt'in Martha'ya kol kanat germesinin ve ömür boyu onun yanında olmasının bir başka nedeni ise, Martha'nın annesi Edna ile de arkadaş olmasıdır.

Martha Gellhorn ailesi ile birlikte Noel için gittiği Key West'te, yazar Ernest Hemingway ile tanışır ve birbirlerine aşık olurlar. Hemingway'in o sıralar evli olması ise ilişkilerine engel teşkil etmez. Hatta İspanya Sivil Savaşı'nı takip etmeye giden Hemingway'in peşinden giden Martha'ya savaş dahi engel olmaz. Aşk için atılmış olan bu adım, aynı zamanda onun ilk kadın savaş muhabiri olmasına da vesile olacak bir adım olur.

Adım atma sırası Hemingway'e geçtiğinde ise eşinden ayrılıp, Martha ile evlenir. Hatta dünyaca ünlü "Çanlar Kimin İçin Çalıyor?" romanını da Martha'ya ithaf eder. Her şey başlarda yolunda gibi görünse de evlilikleri 5 yıl içerisinde son bulur.

Martha Gellhorn savaş muhabiri olarak birçok savaşa şahit olur. Bu savaşları dünyaya duyurmada oldukça başarılı olur ama gördükleri, ruhsal olarak onu derinden etkiler. Savaşlarla dolu olan hayatına anlam katmak için Sandy adında bir çocuğu evlatlık alır. Ancak Sandy ile ilişkileri yıllar içinde bozulur ve bir türlü rayına oturmaz.

Hemingway'den sonra birlikte olduğu diğer kişilerle de aradığı mutluluğu bulamaz. Son evliliğini yaptığı The Times'ın editörü Tom Matthews ile de boşanırlar. Hayatta istediği mutluluğu elde edemeyen Martha, yeryüzünde en çok önem verdiği annesinin ölümü ile daha da bunalıma girer. 89 yaşında Londra'da aşırı dozda ilaç alarak maalesef yaşamını sonlandırır.

Nicole Kidman'ın Martha Gellhorn'u ve Clive Owen'ın da Ernest Hemingway'i canladıracağı "Hemingway and Gellhorn" filmi bu sene içerisinde gösterime girecek.

Hiç yorum yok :