6 Kasım 2012 Salı

Film 29: Restless



Kanser hastalığına yakalanmış olan Annabel ile cenaze törenlerine gitmeyi kendine göre sebeplerle alışkanlık haline getirmiş olan Enoch'un yolları bir cenaze töreninde kesişir. Enoch'un yolu Annabel'den önce II.Dünya Savaşı’nda Kamikaze pilotu olan Japon Hiroshi ile de kesişmiştir. Hiroshi'nin Annabel'den farkı ise ölmek üzere değil çoktan ölmüş olan bir hayalet olmasıdır.


Film çok durağan ilerlese de dingin bir havası olduğundan kopamıyorsunuz. Film boyunca en etkilendiğim sahne ise hayalet Hiroshi'nin şu mektubu okuduğu sahneydi;

"Bu mektubu yazarken, okyanustan esen serin rüzgâr tenime çarpıyor. Bu okyanus yakında mezarım olacak. Bir kahraman olarak öleceğimi söylüyorlar. Kendimi feda etmemin ülkemin onurunu ve güvenliğini sağlayacağını da. Umarım haklıdırlar.
.
Hayattaki tek pişmanlığım sana hislerimi söyleyememem. Keşke evimde olsaydım. Keşke elini tutsaydım. Keşke seni ne kadar çok sevdiğimi söyleseydim ve çocukluğumdan beri sadece seni sevdiğimi. Ama yapamam. Anladım ki; kolay olan ölmekmiş. Zor olansa sevmek. Uçağım düşerken, düşmanlarımın yüzlerini göremeyeceğim. Bense, yağmur suyundaki donmuş siyah kayalar gibi gözlerini görmeyi yeğlerim. Hedeflerimizin arasına dalarken, 'Banzai!' diye bağırmamızı söylüyorlar. Bense, adını fısıldamayı yeğleyeceğim. Hayatta ve ölümde daima senin olacağım."

"As I write this letter, the ocean breeze feels cool on my skin. That very ocean is soon to be my grave. They tell me I will die a hero. That the safety and honor of my country will be the reward for my sacrifice. I pray they are right.

My only regret in life is never telling you how I feel. I wish I were back home. I wish I were holding your hand. I wish I were telling you that I have loved you and only you, since I was a boy. But I'm not. I see now that death is easy. It is love that is hard. As my plane dives, I will not see the face of my enemies. I will instead see your eyes, like black rocks frozen in rainwater. They tell us that we must scream, "Banzai!" as we plunge into our target. I will instead whisper your name. And in death, as in life, I will remain forever yours."

Hiroshi Takahashi

Hiç yorum yok :