11 Ocak 2014 Cumartesi

Kitap 11: Dirilen İskelet - Hüseyin Rahmi Gürpınar


Doktor Nihat'ın gizemli bir şekilde geceleri yaptığı Eyüp mezarlığı ziyaretleri, mahalle halkını meraklandırdığı kadar huzursuz da eder. Bu ziyaretler mezar kazmaya vardığında ise doğaüstü olaylar olmaya başlar. 

Doktorun amacının ve doğaüstü olayların kaynağının ne olduğunun keşfi, eş zamanlı olarak ilerliyor ve soluksuz okunan bir hikayeye dönüşüyor. Kitabın mezarlıkta geçmeyen ve nispeten yavaşladığı bölümlerde ise Doktor Nihat'ın önce hizmetçisi Nasıra ile olan aşk hikayesi, daha sonra da Nasıra ile taban tabana zıt olan paşa kızı Banu ile olan aşk hikayesi anlatılıyor. Bu aşk üçgeni ile mezarlıktaki gizem finalde bir araya geliyor ve çarpıcı bir şekilde kitap son buluyor. 

Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın sinemaya uyarlanan "Gulyabani" romanı gibi "Dirilen İskelet" de sinemaya uyarlanması halinde, Gulyabani'nin komedi yönü hariç olmak üzere gizem, korku, macera açısından birebir aynı tatta olacağını düşünüyorum.

Kitapları okurken karakterler zihnimde gerçek kişilerden farklı olarak, daha önce hiç görmediğim yüzlere, seslere, konuşma şekillerine sahip olur. Ancak bu romanı okurken bir istisna vardı. Doktora derin ama hastalıklı bir aşk ve sevgi ile bağlı olan, bilimselden çok batıla itikat eden ancak söyledikleri günün sonunda akılcı sonuçlar ile örtüşen Nasıra için zihnimde canlanan kişi Özge Borak'tı. Onun herhangi bir çalışmasını izlememiş olamama rağmen zihnimin nasıl böyle bir eşleştirme yaptığını anlayamadım. Ancak bu kitabın filmi çekilecek olsaydı, Nasıra benim için Özge Borak olurdu.



Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın dili, anlatımı, örnekleri, detaycılığı ve vermek istediği mesajlar oldukça etkileyiciydi. Karakterleri betimlemedeki başarısı ise şaşırtıcıydı. Hepsi oldukça farklı düzlemlerde ve özelliklerde olmasına karşın genel olarak batıl ve bilimsel olarak iki grupta toplanıyorlardı. Yazar, her karakterinin yaratıcısı olarak grupları birbirinden üstün tutmadan, hepsine kendini eşit bir şekilde ifade etme şansı vermiştir. Misal, Doktor Nihat ile mahalledeki delikanlıların görüş ve hayata bakış açılarının farklılıkları çok güzel işlenmişti.



Halen Devlet Tiyatroları'nda sahnelenmekte olan "Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç" ve "Tebessüm-i Elem" öncelikle okumak istediğim diğer Hüseyin Rahmi Gürpınar eserleridir.

Hiç yorum yok :