25 Şubat 2015 Çarşamba

Film: Oh Olsun


İZ TV'de "Beyazperdenin Gülen Yüzleri" isimli belgesel filminde Ertem Eğilmez'in yapımcısı olduğu Arzu Film'in başarısına da geniş yer verilmişti. 1970'li yıllarda yapılan kalabalık kadrolu, samimi filmlerin halen günümüzde de popülerliğini yitirmemiş olmalarının arkasındaki başarı hikayesi çok güzel bir şekilde aksettirilmişti. 

Oh Olsun da zengin kadrosu ile Arzu Film prodüksiyonu olan bu filmlerden biri. Hem romantik hem de işçi hakları gibi toplum sorunlarına da dokunmayı ihmal etmeyen filmin kadrosunda Tarık Akan ve Hale Soygazi ile birlikte Minür Özkul, Adile Naşit, Hulusi Kentmen yer almaktadır.

Benim gibi TV'de eski Türk filmlerine rastladığınızda kayıtsız kalamıyorsanız denk geldiğinizde izlemenizi tavsiye ederim.

Bahsi geçen İZ TV belgeselini izlemek isteyenler için detaylı bilgi:

Özel Gösterim, Beyazperdenin Gülen Yüzleri

"İzleyiciyi güldürmenin ağlatmaktan çok daha zor olduğunu söylenir, peki bu gerçekten doğru mu?
Komedi filmleri her dönem Türk Sineması'nın en çok sevilen, en çok seyirci toplayan film türlerinden biri olmuştur.
Türkiye'de komedi filmlerinin bu kadar çok sevilmesinin, yönetmeninden senaristine, oyuncusundan seyircisine, herkesi eğlendiren, daha çok film çekmeye şevk eden bu türün özü nereye dayanmaktadır?
Türk Sineması'nın başlangıcı tiyatro ile olmuştur. Kimi sinema yazarları tarafından “Tiyatrocular Çağı” olarak adlandırılan Türk Sineması'nın ilk döneminde çekilen filmler, aslına bakılırsa tiyatro oyunlarının filme çekilmiş hali gibidirler. Bu nedenle, Türk komedi filmlerinin ilk örnekleri de tiyarodan oldukça etkilenmiş, Türk Tiyatrosu'nun önemli karakterleri Karagöz ile Hacivat, Kavuklu ile Pişekâr Türk Komedisi'nin bir anlamda temelini oluşturmuştur. Bu dönemde çekilen ilk filmler tiyatro oyunlarından oldukça etkilense de zaman geçtikçe daha özgün komedi filmleri çekilmeye başlamış, komedi filmleri kendi yıldızlarını çıkartmaya başlamıştır

Türk Sineması geliştikçe, “Tiyatrocular Çağı”ndan “Sinemacılar Çağı”na geçilmiş, komedi filmlerinde ekoller oluşmaya başlamıştır ki bu ekollerin en önemlisi Ertem Eğilmez ve Arzu Film ekolü olacaktır.

Arzu Film'in açtığı yoldan ilerleyen yapım şirketleri olmuş, Arzu Film'de yetişen çok önemli oyuncular Türk Sineması'nda önemli yerlere gelmişlerdir.

Doksanlı yıllardan sonraysa Türk Sineması'nda yeni bir dönem başlamış; yeni yönetmenler, genç oyuncular sinemada önemli işlere imza atmaya başlamışlardır. Bu durum elbette Türk Komedisini de elbette olumlu yönde etkilemiş, Türk Sineması bu yeni döneminde birçok komedi oyuncusu çıkartmış, gişe rekoru kıran filmlerin hemen hemen hepsi komedi türüne ait filmler olmuştur.
Ve Beyazperdenin Gülen Yüzleri'nde Türk Komedisi'nin bu gelişimi Halit Akçatepe, Tarık Akan, Müjdat Gezen, Umur Bugay, Cahit Berkay, Ezel Akay, Burçak Evren, Pınar Tınaz ve Ata Demirer gibi isimlerle beraber ele alınmıştır.
Filmlerinden, unutulmayan karakterlerine, müziklerinden, senaryosuna Türk Sineması ve komedisinin geçmişten bugüne uzanan bu kahkaha dolu yolculuğunu İz'de İzleyin."

Hiç yorum yok :