26 Eylül 2011 Pazartesi

Kitap 14: Güzel Imperia / Honoré de Balzac


Önsözü ile keyifli bir başlangıç yapan, kafamdaki Balzac ile reeldeki Balzac'in farkli oldugunu gosteren bir kitaptı. Bir yazarı okumadan onu tanımak, fikirlerini bilmek mumkun olmuyor. Simdi Balzac'i biraz da olsa tanıyorum ve kendisi hakkındaki gorusumu tek bir kelime ile ifade etmem gerekse sececegim kelime "muzip" olurdu :)

Iste Guzel Imperia'nın ozeti:

''Bu devirde artik Tanri'nin isini Tanri'ya, kralin isini krala birakan, gulmeyi adet edinmis, zorunlu olmadikca baskalarinin isine karismayan insanlar kalmamistir. O kusak hizla kaybolmaktadir. Bizlere eskiden miras kalan, ama yillar gectikce unutulan, hor gorulen, sevimsizlestirilen bazi adetlerin, olaylarin yok olup gitmesine goz yumamadim...

Ey zehirli, kucuk elestirmenler ve yazarlarin isteklerini oldugu kadar buluslarini da toz eden hainler! Sunu unutmayin; Insanoglu ancak bebekken bol bol guler. Hayat merdivenini tirmandikca bu icten gulme yagi bitmis kandil gibi soner. Bu da su demektir; Neselenmek icin insanin masumiyete ve temiz kalplilige ihtiyaci vardir. Bu ozellikleri olmayan kisiler dudaklarini buzer ve sanki bir kotulugu gizlemek istermiscesine surat asar. Onun icin yalvaririm sizlere n'olur bu kitabi bir toplum portresi olarak dusunun. Kabul edin ki bazi sahneleri incir yapraklariyla kapatmak yazar icin imkansizdir ve boylesine guclu edebi eserler artik yazilmamaktadir.

Ayni zamanda sunu da unutmayin: bazi kulaklari tirmalayacak, bazi gozleri kamastiracak, bazi yanaklari kizartacak ve bazi hanimlara dedikodu konusu olacak birkac eski kelimeyi, ozellikle kitabimdan cikardim. Evet artik hepimiz ihtiyarladik. Ufak oyunlari, kucuk konusmalari, gencligimizdeki buyuk maceralara zorunlu olarak tercih ediyoruz. Onun icin pek fazla yuklenmeyin bana ve bu kitabi pek gunduz degilde geceleri okuyun. Ayrica masum kizlara da (eger hala boyle kizlar kaldiysa) sakin vermeyin..

Bu ogutlerle bitiriyorum sozumu. Kitabimi dikkatle ve takdirle okuyun.. okuduktan sonra begenmezseniz sevgili efendimiz Rabelais'in dedigi gibi, insallah kizamik olursunuz''

The Fair Imperia by Honore de Balzac

Hiç yorum yok :