22 Nisan 2012 Pazar

Belgesel 12: Extraordinary Women - Amelia Earhart - 10/13


Amelia Earhart (1897-1937) Amerika’nın en önemli kadın pilotu
“Cesaret, hayatın huzur bağışlamak icin talep ettiği fiyattır.”

Maalesef belgeselin tamamını izleyemesem de yakaladığım noktandan itibaren, uçmayı çok seven bir bayan ve onun bu başarısını nasıl paraya dönüştürebilirim şeklinde bir bakışa sahip olan bir adam ile karşılaştım.

Amerika'da pek çok kadın pilot ard arda başarılar elde etmekte ancak hiçbiri Amelie Earhart kadar ön plana çıkamamaktadır. Çoğu zaman aldığı başarıların doğru olup olmadığı bile sorgulanmaya başlamış olsa bile. O ise her defasında kendisini ispat edebilmek için daha güç ve riskli uçuşlar planlamaya ve akabinde de bu planlar dahilinde uçmaya başlamıştır. Eşi ise bir yandan onun kıyafetlerinden esinlenilmiş moda başlatılması gibi aktivitelere devam etmiştir.

Atlas Okyanusu'nu hem yolcu olarak hem de daha sonra ilk kadın pilot olarak geçmeyi başarmıştır. Bunun yanı sıra Amerika'yı da uçtan uca geçmeyi başarmıştır. Başarısını perçinlemek ve kendisini ispat edebilmek adına Atlas Okyanusu'nu ilk geçtiği rotadan daha uzun bir rota seçerek tekrar geçmeyi başarmıştır.


Amelia'nın yeni hedefi, bir Dünya turu yapmaktı. Bu Dünya turunu ise o zamana kadar yapılmış olan mesafaden daha uzun şekilde yapmayı hedefliyordu. Bu amaçla Lockheed Electra 10E isimli, çift motorlu bir uçak tasarlanmıştı. Bu uçağın diğer uçaklardan farkı, daha büyük bir yakıt tankına sahip olmasıydı. 

Dünya turunda ona eşlik etmesi için Fred Noonan'a teklifte bulunmuştu. Fred Noonan'ın harita ve seyir deneyiminin ona olumlu katkısı olacağı şüphesizdir. 1937 yılında başladıkları dünya turunun büyük bir bölümünü tamamlamış olmalarına karşın yolculuğun son bölümünde Pasifik Okyanusu'nu geçerken ana merkez ile bağlantılarını kaybetmişlerdir. İniş yapmaları gereken adacık ise hesaplamalarına göre olması gereken noktada çıkmamıştır. Pasifik Okyanusu'nun ortasında kaybolmuşlardır. Tüm arama çalışmalarına rağmen ne onlara ne de uçağın izine rastlanamamıştır. 


Haklarında yaşadıklarına dair pek çok teoriler üretilmiş olsa da 1938 yılında ölmüş oldukları ilan edilmiştir. Halen günümüzde bile bu konudaki araştırmalar tüm hızı ile devam etmekte ve enkaza ulaşılması ile birlikte gerçekte ne olduğunun ortaya çıkması hedeflenmektedir.

Amelia Earhart, uçuş deneyimlerini anlattığı romanları ile aynı zamanda iyi bir yazardı. 

Hiç yorum yok :