22 Nisan 2012 Pazar

Belgesel 13: Extraordinary Women - Agatha Christie - 11/13

Agatha Christie (1890-1976) İngiliz polisye yazarı
“Her kadın eğer isterse ona aşık olan bir adama istediğini yaptırabilir.”
.
İngiltere'de doğan Agatha Mary Clarissa Miller okul eğitimini aile içinde alır ve oldukça mutlu bir çocukluk geçirir. Büyüdükçe  çeşitli hikayeler ve hayali kişiler yaratmaya başlar.
.
1. Dünya Savaşı'nda ise gönüllü olarak hemşirelik yapmaya başlar. Hastanenin eczanesinde görev alması, onun ilaçlar ve özellikle daha sonra romanlarında pek çok cinayetin gerçekleşmesini sağlayacak olan zehirler hakkında detaylı bilgi sahibi olur.
.
Bir savaş pilotu olan Archibald Christie ile evlenir ve evliliğinin ardından Christie soyadını alır. Agatha ve Archibald'in bir de kızları dünyaya gelir.
.
Evlenmeden önce yazıp, yayınevlerine göndermiş olduğu romanına olumlu yanıt ancak evlendikten sonra gelir. Bu beklenmedik daha doğrusu unutulmuş tutkusu böylelikle tekrar gündeme gelir. Eşini ve kızını ihmal etmemesini söyleyen annesine rağmen yazmaya devam eder.

Herşeyin yolunda olduğunu düşündüğü bir sırada da eşinin kendisini  Nancy Neele  isimli bir kadın ile aldatmış olduğunu öğrenir. Evliliğini kurtarmaya kararlı olduğu için kendince bazı tedbirler almaya karar verir. Archibald ile konuşmayı planladığı bir akşamda, Archibald eve gelmeyince otomobile atlayıp, yola çıkar. Bu sırada aklından nelerin geçtiği bilinmezken otomobili bir gölün kıyısında ağaçlara çarpmış şekilde bulunur. Agatha'dan ise hiçbir iz yoktur. 11 gün boyunca kendisinden haber alınamaz. Gerçek ise onun romanlarındaki gibi bir kurguya sahiptir. Agatha 11 gün boyunca bir otelde kalmıştır. Bulunamamasının sebebi ise otele kendi ismi ile değil Neele ismi ile kayıt yaptırmasıdır. Otomobili ise o şekilde bırakmasının nedeni o zamanki teorilere göre ya Archibald'e acı çektirmek ya da kendi ölümünden onun sorumlu tutulmasını istemesinden dolayıdır. 
.
Agatha'nın ortaya çıkmasından sonra Archibal ile boşanırlar. Agatha bu evlilik dönemi içerisinde 6 kitap ve pek çok hikaye yazmıştır. Boşanmasının ardından Doğu Ekspresi ile yapmış olduğu yolculuklarda arkeolog Max Mallowan ile tanışır ve evlenirler. Ömürlerinin sonuna kadar da mutlu bir şekilde yaşarlar.


Agatha Christie'nin ömrü boyunca mutlu bir şekilde yaşadığı bir başka kişi ise romanlarının başkahramanı Hercule Poirot'tur. Onun titizlik, dürüstlük gibi kişisel özellikleri ve görüşleri aslında Agatha'yı temsil etmektedir. 66 tane romanının 33 tanesinde ve 54 tane kısa hikayesinde yeralan Hercule Poirot'tan sonra en fazla ses getiren diğer bir karakteri ise Bayan Marple'dır. 
.
Agatha romanlarının yanı sıra pekçok kısa hikaye, tiyaro oyunu yazmıştır. Romanları hem tiyatro oyunlarına hem de sinemaya uyarlanmıştır. Bu kadar üretken bir yazarken Agatha Christie ismine de sığamayarak Mary Westmacott takma ismi ile de kitaplar yazmıştır. 85 yaşındayken hayata veda etmiştir.

1 yorum :

Adsız dedi ki...

hayatini yonlendirecek kadar hayalperestmis ...
deniz