22 Nisan 2012 Pazar

Belgesel 14: Extraordinary Women - Dr. Ruth Westheimer - 12/13


Dr. Ruth Westheimer (1928) Soykırımdan kurtulan Siyonist nişancı
“Bizim yolumuz yumuşak çimenlerden değil, kayalarla dolu bir dağ yolu. Ama yukarı, ileri ve güneşe doğru…”

2. Dünya Savaşı'nda Yahudi bir ailenin kızı olarak dünyaya gelmenin zorluklarını yaşamış olsa da diğer yaşıtlarına göre yine de şanslı olduğunu düşünüyorum. Ailesi o dönemin şartlarını göz önünde bulundurarak onu İsviçre'ye göndermiştir. Burada yatılı okulda okurken, anne ve babası ile mektuplaşarak birbirlerinden haber alırlar. Okulda ise örnek bir öğrenci olmak ve diğer çocuklara yardımcı olabilmek için elinden geleni yapar. Anne ve babasından gelen mektuplar kesilince, umutsuzca tekrar mektupların geleceği günü beklemiştir ancak beklediği o gün maalesef hiçbir zaman gelmemiştir.


Okuldan mezun olduktan sonra üniversiteye devam etme imkanı varken Yahudilerin kendilerine ait bir ülkeye sahip olmaları gerektiği inancı ile Filistin'e gitmiştir. İsrail Bağımsızlık mücadelesinde keskin nişancı olarak eğitilmiştir. Savaş sırasında alarm verildiğinde sığınaklara gitmeden önce yanına kitap almak istemesi üzerine kaldıkları binaya girmiş ve bu sırada da bir bomba patlamıştır. İki bacağından ciddi şekilde yaralanmış ve iyileşmesi çok uzun zaman almıştır. Bu olaydan sonra kollektif hareketten ziyade bireysel hareket etmenin önemini anladığını dile getirerek başladığı noktaya geri dönmüş ve üniversiteye devam etme kararı almıştır. Paris Üniversitesi'nde Psikoloji okumuş ve daha sonra da üniversitede kalarak aynı alanda eğitim vermeye başlamıştır.
Daha sonra Amerika'ya göç ederek master ve doktorasını burada tamamlamıştır. Bir radyo programında cinsellik üzerine konuşulacağı ile ilgili bir davetiye geldiğinde meslektaşları arasında sadece Ruth gitmeye gönüllü olmuştur. Bu onun dünyaca ünlü bir medya yıldızı haline gelmesinin ilk adımı olmuştur. Dr. Ruth isimli, senelerce devam edecek ve cinselliğin konuşulduğu bir radyo programına imza atar. 

Hiç yorum yok :