28 Temmuz 2013 Pazar

Film 13: The Hobbit: An Unexpected Journey


Üniversite yıllarında, Beyazıt'taki sahaflar belirli günlerde meydana tezgahlar kurardı. Bu tezgahları gezmeyi, kitapları karıştırmayı ve seçmeyi çok severdim. Her tezgahı tek tek gezmeme rağmen bir sonraki hafta yine de gitmeyi ihmal etmezdim. Yine böyle bir zamanda, tezgahta Hobbit kitabını görmüştüm. İtiraf etmeliyim ki JRR Tolkien ismini o ana kadar bilmiyordum. Zaten kitabı aldıran itici güç de "Altı Kırkbeş Yayınları" tarafından yazılmış eğlenceli önsözdü. Hobbit'i okuduktan sonra da Yüzüklerin Efendisi Serisi'ne kayıtsız kalmak tahmin edebileceğiniz gibi imkansızdı. Hatta fantastik roman türünü en sevdiğim türler arasına girmesi de bu kitaplar sayesindedir. 


Yüzüklerin Efendisi Serisi gösterime girdiğinde, kitabı okumamış olanlar, muhtemelen Bilbo Baggins'i Frodo'nun sorunlu amcası olarak görüyorlardı. Oysa hem o hem de Smeagol yani Gollum, Hobbit kitabında yüzüğün hikayesini başlatan asıl kahramanlardı. Bu sebeple, Peter Jackson acele etmeyip ilk Hobbit ile çekimlere başlasaydı, sanki her şey daha yerli yerinde olacaktı.


Yüzüklerin Efendisi Serisi filmlerinde, her ne kadar bazı yerlere sadık kalınmamış ve Yolgezer'in tüm kitap boyunca tekrarlanan şiirinin dile getirilmemiş olması gibi bazı detaylar atlanmış olsa da genel anlamda filmleri beğenmiştim. 

The Hobbit: An Unexpected Journey'de ise Tom Bombadil ve eşinin olduğu hikayenin atlanmış olması, maalesef Yüzüklerin Efendisi Serisi'nde atlanan detaylar kadar masum değil bana göre. Kitabın en keyifli bölümü ve en nev-i şahsına münhasır karakteri Orta Dünya'dan bu dünyaya maalesef ulaşamamıştır. 

1 yorum :

Adsız dedi ki...

Kitabı deli gibi okudugumuz okul yıllarında Elf ce bile ögrenmek istemiştim:) Film bana Yüzüklerin efendisi kadar iyi gelmedi. yüzüklerin Efendisinde bazı sahneler benimde hayal ettiğim gibiydi ve evet bu demiştim.. ama Hobitte bunu yakalayamadım.Aslında okuduğum kitapların filmlerini seyretmeyi çok sevmiyorum; kitabı okurken içinde yaşadığımdan benim görsellediğim gibi olmazsa hayal kırıklığına uğruyorum. bu da malesef onlardan biri oldu ama... Yinede Elfler diyorum:)))))
Nevin