29 Ocak 2012 Pazar

Belgesel 2: Extraordinary Women - Madame Chiang Kai Shek - 1/13

Madame Chiang Kai-Shek (1897-2003) Çin First Lady’si
“Kendi kaderimizi kendimiz yazarız, ne yaparsak oyuz”

NTV'nin 13 hafta boyunca her Pazar günü saat 22:00'de vereceği "Extraordinary Women / Olağanüstü Kadınlar" belgeselinin ilk bölümü olan 'Madame Chiang Kai Shek'i bu akşam izledim. Daha önce adını hiç duymamıştım ama bu bölümü izledikten sonra hem kendisi ve eşi hem de Çin'in tarihi hakkında bilgi sahibi oldum.

Kadınların evlendikten sonra bırakın siyasetle uğraşmak, kocasının koyduğu kurallar çerçevesinde sınırlı bir hayat yaşadığı bir dönemde Madame Chiang Kai Shek, kocasına siyaset ve başka bir çok konuda destek olmuştur. Amerika'da almış olduğu olağanüstü başarılı bir eğitimin ardından zaten bana göre aksi pek mümkün değilmiş. Çin halkını biraraya getirmek için hem içteki gruplarla hem Japonya ile mücadele etmişlerdir. Japonya'nın Pearl Harbor sebebi ile Amerika ile arasının açılmasını fırsat bilen Madame Chiang Kai Shek, Amerika'ya defalarca giderek Çin'e yardım sağlamayı başarmıştır. Tüm bunlara rağmen ülkedeki grupları biraraya getirememiş ve kocası ile birlikte Tayvan'a sürgün edilmişlerdir. Ta ki Chiang Kai Shek'in ölümüne kadar, siyaseti hiç bırakmamışlardır. Kocasının ölümünün ardından Amerika'ya yerleşmiştir. Amerika'da yaşadığı bu son döneminde kendini resme vermiştir. 105 yaşında da hayata veda etmiştir.

Madame Chiang Kai Shek'i tanımakla birlikte, bir kadının da en az erkekler kadar dünya siyasetinde söz söyleyebilme ve yön verebilme gücüne erişebildiklerini görmüş oldum.

Hiç yorum yok :