12 Şubat 2012 Pazar

Belgesel 5: Extraordinary Women - Wallis Simpson - 3/13

Wallis Simpson (1896-1986) Amerikalı sosyalist
“Asla çok zengin veya çok ince olamazsınız”

"Olağanüstü Kadınlar" belgeselinin bu seferki ismi Wallis Simpson'du. Babasını kaybetmiş olması sebebiyle amcasının himayesinde Oldfield School isimli o dönemin örnek genç kızlarını yetiştiren bir okula gitmiştir. Okuldan sonraki hedefi katıldığı balolarda sosyetik bir eş bularak geleceğini garanti altına almaktı.

İlk evliliğini 20 yaşında yapmış ancak gördüğü şiddet sebebi ile evliliğini sonlandırmıştır. İkinci evliliğinde belirgin bir problem olmamasına karşın Galler Prensi 8. Edward ile tanışmasının ardından onunla yaşadığı ilişki bu evliliğin de sonunu getirmiştir. O dönemde boşanmalar hiç hoş karşılanmıyorken Edward'ın onunla evlenmek istemesi tüm Kraliyet ailesini ve halkı ayağa kaldırmıştır. Üstüne üstlük kralın ölümü ile birlikte artık Edward kral olmuştur.

Edward, hiçbir şekilde Wallis ile olan ilişkisinden kaçmamış bilakis onun için ve kendi mutluluğu için mücadele etmiştir. Mücadelenin boşa olduğunu anladığı noktada da tacından vazgeçmiştir. Kaybedecek hiçbirşeyi olmayan Wallis halkın tepkisinden korkup, Edward'a böyle birşeyi yapmamasını söylese de Edward doğru bildiği ve hissettiği şeyi yapmıştır. 800 yıldan sonra tacını ve tahtını bırakan ilk kral olmuştur.

Windsor dükü ve düşesi olarak 20 yıl kadar süren evliliklerinde kraliyet ailesi Wallis'i tanımamakta direnmiştir. Buna rağmen sürgünde mutlu bir yaşam sürmüşlerdir.

Wallis, Edward'ın ölümünün ardından ilk kez saraya çağrılmış ancak arka kapıdan içeri alınmıştır. Kendi ölümünden sonra da eşinin yanına defnedilirken ilk kez Windsor düşesi payesi tabutunun üzerinde yeralmıştır.

Bana göre belgesel bu sefer olağanüstü bir kadın yerine olağanüstü bir erkeği anlatıyordu.

4 yorum :

Cigdem Canlilar dedi ki...

Ilginc bir belgesele benziyor peki nerden izleywbilirim?

Oceanland dedi ki...

Extraordinary Women bir BBC belgeseli NTV 13 hafta boyunca veriyor. Bu hafta 4/13 var. Kaçırdıklarını ise youtube'dan izleyebilirsin...

Adsız dedi ki...

Oldukten sonra o unvani verebiliyorlarsa, yasarken neden veremediklerini insan sorguluyor.Ne zaman anlayacaklar sevgi, iyilik durustlugun, mevki ve makamdan ustun oldugunu ...
deniz

Adsız dedi ki...

Çok hesaplı, kitaplı bir kadınmış. Edward'a aşık olup olmadığını da Allah bilir ancak. Ama belki de ilk evliliğinde dayaktan ölmesine ramak kalınca böyle oldu kimbilir...Nurçin