5 Mart 2012 Pazartesi

Belgesel 8: Extraordinary Women - Grace Kelly - 6/13

Grace Kelly (1929-1982) Amerikalı aktrist ve Monako Prensesi
“Eğer biri beni dekor olarak kullanmaya başlarsa New York’a geri döneceğim”

İlk olarak modellikle başladığı kariyerine oyuncu olarak devam etmiştir. Sürekli yükselen bir grafik çizdiği oyunculuğu ile En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını alma başarısını da göstermiştir. Alfred Hitchcock'un pek çok filminde rol alarak, birlikte anılan yönetmen - oyuncu ikililerinden olmuşlardır.

1950'lerden başlayarak rol aldığı hemen hemen her filmde başrol oyuncuları (ki çoğu yaşça Grace Kelly'den oldukça büyüktür) ile ilişkisi olmuştur. Bu ilişkilerini hiçbir zaman gizleme gereği duymamış ve ne hissediyorsa özgürce yaşamayı tercih etmiştir.


Grace Kelly'nin özgürce yaşadığı bu dönemlerde, Monaco Prensliği ise özgürlüğünü kaybetmeme adına mücadele vermekteydi. Borçlarını karşılayamaması durumunda Fransa'ya bağlanmak zorunda kalacak olan prenslik çıkış yolları aramaktaydı.

Grace Kelly'nin Monaco'da bir çekimde olduğu sırada Prens Rainier ile tanışması, yaşamını geri döndürülemeyecek şekilde değiştirmiştir.

Amerikalı başarılı bir aktrist ile Monaco Prensi arasında başlayan aşk dünya basınının dikkatini çekmiştir. Bu da Monaco'nun tam aradığı fırsat olmuştur. Grace Kelly'nin evlenme kararı sonrasında Amerika'daki film şirketi MGM ile yapmış olduğu sözleşme, Monaco'daki evlilik töreninin MGM tarafından film olarak çekilmesine izin verilmesi karşılığında iptal edilmiştir. Bu hem MGM'in hem de tanıtıma ihtiyacı olan Monaco Prensliği için kârlı bir çözüm olmuştur. Tarihteki en güzel düğünlerden biri olarak bilinen bu evlilik töreni, başarılı bir MGM prodüksiyonu ve Grace Kelly'nin de rol aldığı son film olmuştur.

Her ne kadar evliliği ile birlikte prensesliğe kavuşmuş olsa bile çok sevdiği oyunculuğu artık kaybetmiştir. "“Eğer biri beni dekor olarak kullanmaya başlarsa New York’a geri döneceğim” demiş olsa bile New York'a geri dönememiş ve maalesef mutsuz bir hayat sürmek zorunda kalmıştır.

Grace Kelly'i "olağanüstü bir kadın" yapan ne zerafeti, ne güzelliği ne de oyunculuğudur. Onun olağanüstü olarak anılmasının nedeni bir ülkeyi yeniden özgürlüğüne kavuşturabilecek bir güce sahip olmasıdır. Ama ne yazık ki aynı gücü kendi özgürlüğünü koruyabilme konusunda bulamamıştır.

Grace Kelly'nin Monaco Prensesi olmadan önceki hayatı bana göre gerçekten yaşamış olduğu zamandır...

1 yorum :

Adsız dedi ki...

Gelinliği nereden acaba? Tam masal prenseslerine layık...Nurçin