7 Şubat 2012 Salı

Belgesel 3: Ara Güler ve Maryam Şahinyan

Belgesel olmamakla birlikte bir belgesel izlemişçesine pekçok bilgi edindiğim için Ara Güler'in konuk olduğu Cüneyt Özdemir'in Soru-Yorum programını belgesel kategorisinin altına koydum. Ara Güler'in Galatasaray'daki cafesine senelerdir giderim. Ara ara Ara Güler'e de rastlarım Ara Cafe'de ;) Gözlemlerim neticesinde bende uyandırdığı izlenim, pek konuşkan olmadığı yönündeydi. Programdan sonra bu fikrim kesinlikle değişti. En basit sorulara karşılık bile anlatacak bir sürü hikayesi vardı. Bu hikayeleri paylaşırken patlattığı masum küfürler karşısında Cüneyt Özdemir'in gülme krizlerine yakalanması onun da program yapımcısından çok sohbetin karşı tarafı olarak ne kadar keyif aldığını gösteriyordu.

Program 1 saat 41 dakika ama izlerken "keşke 41 saat 1 dakika olsa" diyorsunuz. Onun için mutlaka ama mutlaka izleyin.


Cumartesi gecesi bu programı izledikten sonra Pazar sabahı yine Galatasaray'da fotoğrafçılık yapmış ama Ara Güler gibi meşhur ol(a)mamış Maryam Şahinyan'ı "Yaşamdan Dakikalar" programını izlerken keşfettim. Çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşan çok güzel bir derleme ile hayatı anlatıldı.

1935-1985 yılları arasında Galatasaray'da genellikle gayrimüslüm ailelerin, kişilerin fotoğraflarını çekmiş. Hem ilginç hem de o dönemde bile bu dönemde olmayan özeni, medeniyeti gösterdiği için düşündürücü olan fotoğraflarını görme şansım oldu.

Melda Davran tarafından güzel bir şekilde hazırlanmış olan derlemenin sonunda ise Maryam Şahinyan'ın ilk çektiği fotoğrafa da yerverilmişti. Derleme bittiğinde programı yapan Nebil Özgentürk, Hıncal Uluç ve Sunay Akın gibi ben de donup kaldım. Neden mi? Öncelikle Maryam Şahinyan'ın ilk fotoğrafı olan toplu çekilmiş şu fotoğrafı bir inceleyin.

Şimdi fotoğraftaki herkesin neden somurttuğunu bulmaya çalışın. Bulamadıysanız sorunun cevabı şu video'nun sonunda; http://tvarsivi.com/player.php?i=2012020129899

1 yorum :

Adsız dedi ki...

Cüneyt Özdemir'in programlarını genelde takip ediyorum. Betül Mardin bölümünü şiddetle tavsiye ederim. Nurçin